odszkodowanie a przychód
odszkodowanie a przychód
syn gra w klubie w piłkę, w zeszłym roku miał wypadek na meczu,klub w ramach ubezpieczenia cześciowo pokrył koszt operacji, teraz syn otrzymał PIT-8C inne świadczenia nieodpłatne ( zabieg operacyjny) czy to dla niego jest przychód, jeżeli tak to gdzie ma go rozliczyć i czy ma to wpływ na odliczenie ulgi na dziecko (syn studiuje ma 20 lat)
Re: odszkodowanie a przychód
pit 8C rozliczamy na PICIE 36 w pozycji inne dochody
niestety trzeba będzie od tego odprowadzić podatek ale jak syn nie miał innych dochodów niż ten
to kwota wolna jest nie opodatkowana czyli 3089 zł
a jak kwota dochodu przkroczyła 3089 zł to traci pani ulgę prorodzinną
tak czy siak musi się rozliczyć
pozdr. foska
niestety trzeba będzie od tego odprowadzić podatek ale jak syn nie miał innych dochodów niż ten
to kwota wolna jest nie opodatkowana czyli 3089 zł
a jak kwota dochodu przkroczyła 3089 zł to traci pani ulgę prorodzinną
tak czy siak musi się rozliczyć
pozdr. foska
dziękuje za odpowiedź
Jeszcze jedno foska, ale czy odszkodowanie jest opodatkowane, przecież klub zapłacił za operacje z polisy ubezpieczeniowej?
Proponuję w programie wejść w "Pomoc-> O podatkach-> ujednolicone(...)->"O podatku dochodowym od osób fizycznych
Następnie "Rozdział 3 - Zwolnienia przedmiotowe" i punkty 3)-3d) mówią o odszkodowaniach, które są zwolnione. Ja chyba do niczego nie potrafię go przypisać,a więc prawdopodobnie jest opodatkowane.
Następnie "Rozdział 3 - Zwolnienia przedmiotowe" i punkty 3)-3d) mówią o odszkodowaniach, które są zwolnione. Ja chyba do niczego nie potrafię go przypisać,a więc prawdopodobnie jest opodatkowane.
Ale z czego ma zapłacić podatek skoro nie ma żadnego dochodu?
niestety myślę, że US to w ogóle nie interesuje. Jeżeli podatek się należy to trzeba zapłacić i już.
Tą kwotę z PIT8C to syn dostał do ręki czy została przekazana przez klub od razu placówce medycznej?
Tą kwotę z PIT8C to syn dostał do ręki czy została przekazana przez klub od razu placówce medycznej?
nie dostał, dostał tylko pismo z PZU a klub rozliczał sie ze szpitalem
Dzień dobry!.
Ja myślę, że potraktowano to jako dochód syna świadczony w "naturze" - czyli nieodpłatna operacja.
I prawdopodobnie od tego syn musi odprowadzić podatek.
Kto przysłał pit-8c.
AHOJ!.
Ja myślę, że potraktowano to jako dochód syna świadczony w "naturze" - czyli nieodpłatna operacja.
I prawdopodobnie od tego syn musi odprowadzić podatek.
Kto przysłał pit-8c.
AHOJ!.
gdyby to było typowe odszkodowanie to nie było by PIT 8C
z PZU się pitów nie dostaje, prawda???
z PZU się pitów nie dostaje, prawda???