PIT-37 wspólnie z Żoną a dywidenda

wla.gle

Re: PIT-37 wspólnie z Żoną a dywidenda

Post autor: wla.gle »

Mirek napisał:
"Nie chodzi o podatek tylko o wykazanie kwoty dochodu uzyskanego m. in. z opodatkowanej już dywidendy.
Od kwoty podanej np. w poz. 122 na PIT-36 podatek nie jest naliczony.
US po porostu chce wiedzieć i tyle a wynika to z ustawy".

Maleńkie sprostowanie - chodzi oczywiści o pit 37 poz 122.

Mam jednak wątpliwości, który nie rozwiały rozmowy z US:

Art. 30a. 1. Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19% zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a:
2) z odsetek i dyskonta od papierów wartościowych;
4) z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych;
5) od dochodu z tytułu udziału w funduszach kapitałowych

O dochodów /przychodów/ z tytułu należności, o których mowa w ust. 1 pkt 2, 4 lub 5 przekazanych na rzecz podatników uprawnionych z papierów wartościowych zapisanych na rachunkach zbiorczych, których tożsamość nie została płatnikowi ujawniona w trybie przewidzianym w ustawie, o której mowa w art.5a pkt podatek o którym mowa w ust.1 płatnik pobiera wg stawki określonej w ust.1 od łącznej wartości przychodów /dochodów/ przekazanych przez niego na rzecz wszystkich takich podatników za pośrednictwem posiadacza rachunku zbiorczego.
Podatnicy, o których mowa w art. 3 ust. 1, są obowiązani wykazać kwoty dochodów (przychodów) określonych w art. 30a ust. 1 pkt 2, 4 lub 5, od których podatek został pobrany zgodnie z art. 30a ust. 2a, w zeznaniu podatkowym, o którym mowa w ust. 1 lub 1a.

Myślę /może się mylę/, że US chce mieć informację właśnie tylko od tych podatników, których dochody nie zostały ujawnione indywidualnie z takiego rachunku zbiorczego – co wy na to?.

AHOJ !

Janusz75

Post autor: Janusz75 »

Jeżeli US dostał podatek z Biura Maklerskiego , to tam dokładnie napisane jest od kogo (imię, nazwisko, pesel, adres) i od jakiej kwoty jest ten podatek. Pracownicy w US pogłupieją od nadmiaru wiadomości i jeszcze raz będą kazali płacić podatek. W poniedziałek zadzwonię jeszcze do US i dokładnie spytam się.

Janusz75

Mirek napisał(a) :
> Nie chodzi o podatek tylko o wykazanie kwoty dochodu uzyskanego m. in. z
> opodatkowanej już dywidendy.
> Od kwoty podanej np. w poz. 122 na PIT-36 podatek nie jest naliczony.
> US po porostu chce wiedzieć i tyle a wynika to z ustawy.
W PIT-36 poz.122 nie można wpisać dywidendów, gdyż pojawia się komunikat z błędem.
Można wpisać tylko w poz.120. Skąd mam wiedzieć jaki podatek zapłaciłem jeżeli nie dostałem i nie dostanę żadnego PIT-u z Biura Maklerskiego? Na oko mam wyliczać? Byłem tam dzisiaj i taką dostałem informację.
Jeżeli nie wpiszę kwoty podatku, to program nalicza mi ten podatek i powiększa kwotę do zapłaty do US.
W poniedziałek dzwonię do US i dowiem się dokładnie. Szkoda, bo dzisiaj załatwiałem sprawę w US i przy okazji wypytałbym się o te dywidendy i poprosiłbym odpowiedź na piśmie. Teraz nie można ufać urzędnikom, bo na 1 pytanie dostanę od kilku urzędników różne odpowiedzi.

Janusz75

Jeżeli Biuro Maklerskie odprowadziło podatek od dywidendy do US, to w żadnym PIT-e nie wykazujemy przychodu z dywidendy. Dzwoniłem dzisiaj do US w Białymstoku i taką informację uzyskałem. I to samo powiedzieli mi wcześniej w Biurze Maklerskim.

Zablokowany