pit 8c

beatal

pit 8c

Post autor: beatal »

witam,

mam prośbę wujek i kuzyny dostali pit 8c z sądu rejonowego tytułem odsetek na kwotę 1,16 zł i 0,57 zł.

Ja to rozliczam na pit 36 w pozycji inne, ale pan z biura rachunkowego powiedział mi że jak nie ma się działalności to mogę wpisać to ze stosunkiem pracy na pit 37.
proszę o pomoc

adaM

Re: pit 8c

Post autor: adaM »

No niby można by było ale dla świętego spokoju radzę jednak na PIT36 w "inne". Po prostu dla Ciebie to chyba żaden kłopot, a panienka w US może być dociekliwa i nie będzie wiedziała co to jest i wezwie wujka do wyjaśnienia. Po co mu ta wycieczka i stres?
US ma zasadę że jak PIT8C to Druk PIT36

koleżanka

Post autor: koleżanka »

sory, że się wtrącę :)
To nie US ma taką zasadę, lecz wprost wynika to z przepisów. Zresztą wystarczy przeczytać nagłówki obu pitów /jest tam określone jakie przychody w którym się rozlicza/.
PIT-8C jest wystawiany w przypadku dochodów, od których płatnik nie miał obowiązku poboru zaliczki na podatek, a takie dochody rozlicza się właśnie w PIT-36.

adaM

koleżanka napisał(a) :
> sory, że się wtrącę :)
> To nie US ma taką zasadę, lecz wprost wynika to z przepisów. Zresztą
> wystarczy przeczytać nagłówki obu pitów /jest tam określone jakie przychody
> w którym się rozlicza/.
> PIT-8C jest wystawiany w przypadku dochodów, od których płatnik nie miał
> obowiązku poboru zaliczki na podatek, a takie dochody rozlicza się właśnie
> w PIT-36.

Chyba koleżanko nie koniecznie;))
Można rozliczać PIT8C na druku PIT36 pod warunkiem że podatnik nie prowadzi działalności gospodarczej - zależy to od mądrej interpretacji US. w jednym można , w innym róznie

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Mylisz się, niestety - nigdy nie było i nie ma takiego warunku
I nie interpretacja US jest tu decydująca.

Aczkolwiek znam przypadki, że US nie kwestionował rozliczenia w PIT-37 z przychodu z PIT-8C, ale to było dawno. Teraz US-y są bardziej wyczulone, moim zdaniem.

adaM

Może się i mylę ale przecież napisałem wyżej tak:

No niby można by było ale dla świętego spokoju radzę jednak na PIT36 w "inne". Po prostu dla Ciebie to chyba żaden kłopot, a panienka w US może być dociekliwa i nie będzie wiedziała co to jest i wezwie wujka do wyjaśnienia. Po co mu ta wycieczka i stres?
US ma zasadę że jak PIT8C to Druk PIT36

I znowu czepialstwo!

Czy to jest najważniejsze czy US ma zasadę czy "wynika z przepisów"?
Skutek jest taki sam - to pracownik US decyduje czy wezwać podatnika do spowiedzi czy nie:)

Zablokowany