Witam,
Znajoma przyniosła mi PIT-y swoich rodziców do rozliczenia, jednak przy odbiorze dopiero gdy wskazywałam gdzie się należy podpisać poinformowała mnie, ze jej Tata zmarł w październiku 2011.
Jak to wygląda z rozliczeniem? Domyślam się, ze bez zmian, ale co z podpisem??
Śmierć podatnika w roku podatkowym
Re: Śmierć podatnika w roku podatkowym
trzeba po prostu zaznaczyć kwadracik 3 w polu "wybór sposobu opodatkowania" na pierwszej stronie zeznania
Żadnego podpisu
Zresztą, przy wysyłce elektronicznej podpisem jest podanie kwoty z ubiegłorocznego zeznania
Żadnego podpisu
Zresztą, przy wysyłce elektronicznej podpisem jest podanie kwoty z ubiegłorocznego zeznania
Dziękuje za odpowiedź. A jeszcze jedno pytanie? Kolejność wpisywania obojga bez znaczenia? Zmarły mąż może być jako podatnik a żona jako małżonek w formularzu czy w tym przypadku musi być odwrotnie?
Raczej wpisałabym zmarłego jako współmałżonka podatnika
Z broszury do PIT 37:
"Z kolei, zgodnie z art. 6a ust. 1 ustawy, wniosek o łączne opodatkowanie dochodów małżonków, między którymi istniała w roku podatkowym wspólność majątkowa, może być złożony przez podatnika, który:
1.zawarł związek małżeński przed rozpoczęciem roku podatkowego, a jego małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego,
2.pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a jego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania podatkowego,..."
Opieram się na słowach "złożony przez PODATNIKA" i "którego współmałżonek zmarł"
Z broszury do PIT 37:
"Z kolei, zgodnie z art. 6a ust. 1 ustawy, wniosek o łączne opodatkowanie dochodów małżonków, między którymi istniała w roku podatkowym wspólność majątkowa, może być złożony przez podatnika, który:
1.zawarł związek małżeński przed rozpoczęciem roku podatkowego, a jego małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego,
2.pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a jego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania podatkowego,..."
Opieram się na słowach "złożony przez PODATNIKA" i "którego współmałżonek zmarł"
Dodam, że w danych zmarłego małżonka nie trzeba wpisywać jego adresu.