Praca na statku
Praca na statku
Pracowałem na statku u armatora norweskiego (miejsce rzeczywistego zarządu firmy). Część roku statek pływał pod norweską banderą, a część pod cypryjską - cały czas ta sama firma. Jaką wartość diety przyjąć przy obliczaniu kosztów przychodu? W pierwszej części roku oczywiście wg Norwegi (401 NOR), ale w drugiej? Czy też wg siedziby firmy (401 NOR), czy wg bandery statku (33 EUR)?
Re: Praca na statku
Dla celów podatkowych najistotniejsze to jest gdzie mieści się faktyczny zarząd przedsiębiorstwem. Jeżeli była to Norwegia to uważam, że do rozliczenia przyjmujesz wyłącznie wartość diet określonych dla Norwegii.
Dzięki! Jednak zastanawiam się, czy w przypadku diet (oczywiście przychody jak napisałeś) to nie jest tak, jakby norweska firma wysłała mnie do pracy na Cypr. Analogicznie (jeśli tak można): ktoś był zatrudniony na lądzie w Norwegii w firmie budowlanej i ta firma wysłała go na np. pół roku na jakąś swoją budowę na Cyprze. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji pracownik za pół roku pracy w Norwegii liczyłby diety wg stawek dla tego kraju, a za pół roku na Cyprze - cypryjskie.
magcn napisał(a) :
> Dzięki! Jednak zastanawiam się, czy w przypadku diet (oczywiście przychody
> jak napisałeś) to nie jest tak, jakby norweska firma wysłała mnie do pracy
> na Cypr. Analogicznie (jeśli tak można): ktoś był zatrudniony na lądzie w
> Norwegii w firmie budowlanej i ta firma wysłała go na np. pół roku na jakąś
> swoją budowę na Cyprze. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji pracownik za
> pół roku pracy w Norwegii liczyłby diety wg stawek dla tego kraju, a za pół
> roku na Cyprze - cypryjskie.
Widzę to inaczej: diety, o których mowa w w art. 21 ust. 1 pkt 20 u.p.d.o.f. należy liczyć wg stawki dla Norwegii. Pływając pod banderą cypryjską nie zmieniłeś pracodawcy, czyli (obrazowo mówiąc) Norweg wysłał Cię w delegację na Cypr :)
A może podpisywałeś nową umowę o pracę przy zmianie bandery? (zmieniającą kraj wykonywania pracy)
W sumie sprowadza się to odpowiedzi na pytanie: czy pływając pod banderą cypryjską miałeś przez armatora (pracodawcę) podatek odprowadzany w Norwegii czy na Cyprze?
W większości umów międzynarodowych miejsce wykonywania pracy jest miejscem opodatkowania dochodu. Jeśli armator cały czas płacił podatek w Norwegii, to znaczy, że uznał Cię za pracującego w Norwegii, czasowo "w delegacji" na Cyprze.
A przede wszystkim: to nie są koszty, to są przychody zwolnione! (w tłumaczeniu na ludzki: nie dodajesz do kosztów, lecz odejmujesz od przychodów).
> Dzięki! Jednak zastanawiam się, czy w przypadku diet (oczywiście przychody
> jak napisałeś) to nie jest tak, jakby norweska firma wysłała mnie do pracy
> na Cypr. Analogicznie (jeśli tak można): ktoś był zatrudniony na lądzie w
> Norwegii w firmie budowlanej i ta firma wysłała go na np. pół roku na jakąś
> swoją budowę na Cyprze. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji pracownik za
> pół roku pracy w Norwegii liczyłby diety wg stawek dla tego kraju, a za pół
> roku na Cyprze - cypryjskie.
Widzę to inaczej: diety, o których mowa w w art. 21 ust. 1 pkt 20 u.p.d.o.f. należy liczyć wg stawki dla Norwegii. Pływając pod banderą cypryjską nie zmieniłeś pracodawcy, czyli (obrazowo mówiąc) Norweg wysłał Cię w delegację na Cypr :)
A może podpisywałeś nową umowę o pracę przy zmianie bandery? (zmieniającą kraj wykonywania pracy)
W sumie sprowadza się to odpowiedzi na pytanie: czy pływając pod banderą cypryjską miałeś przez armatora (pracodawcę) podatek odprowadzany w Norwegii czy na Cyprze?
W większości umów międzynarodowych miejsce wykonywania pracy jest miejscem opodatkowania dochodu. Jeśli armator cały czas płacił podatek w Norwegii, to znaczy, że uznał Cię za pracującego w Norwegii, czasowo "w delegacji" na Cyprze.
A przede wszystkim: to nie są koszty, to są przychody zwolnione! (w tłumaczeniu na ludzki: nie dodajesz do kosztów, lecz odejmujesz od przychodów).