małżeństwo PIT
-
inSz
małżeństwo PIT
witam serdecznie mam takie pytanko jestem w małżeństwie lecz nie mieszkam już z żoną
ona mówi że musimy się rozliczyć razem ponieważ nie ma opcji abyśmy się rozliczyli osobno ponieważ jesteśmy małżeństwem (na papierku)
i moje pytanie jest takie czy będąc w małżeństwie jest to WYMÓG że mamy się razem rozliczyć?
czy jest możliwość po prostu raz rozliczać się razem a raz osobno ?
ona mówi że musimy się rozliczyć razem ponieważ nie ma opcji abyśmy się rozliczyli osobno ponieważ jesteśmy małżeństwem (na papierku)
i moje pytanie jest takie czy będąc w małżeństwie jest to WYMÓG że mamy się razem rozliczyć?
czy jest możliwość po prostu raz rozliczać się razem a raz osobno ?
Re: małżeństwo PIT
Wspólne rozliczenie to przywilej a nie wymóg. Jak nie chcesz nie musisz się z żoną rozliczać.
-
Gość
aha czyli chciała mnie w błąd wprowadzić :) hmm...
dziękuję za info ;)
dziękuję za info ;)
Może ma wysoki dochód i opłacało by jej się rozliczenie z Tobą:)
a może po prostu nie jest zbyt zorientowana w sprawach pitowych
-
Gość
hmm wysokiego dochodu nie ma ponieważ nie pracowała w tamtym roku w ogóle....
a twierdziła sama jak jej powiedziałem że nie musimy się razem rozliczać to stwierdziła że mam zaje****ych informatorów bo jej mama powiedziała że musimy razem ponieważ jesteśmy małżeństwem ... a ona wiem najlepiej bo pewnie zapytała się swojego adwokata....
a twierdziła sama jak jej powiedziałem że nie musimy się razem rozliczać to stwierdziła że mam zaje****ych informatorów bo jej mama powiedziała że musimy razem ponieważ jesteśmy małżeństwem ... a ona wiem najlepiej bo pewnie zapytała się swojego adwokata....
-
jolik
To pewnie że opłaca się jej z Panem rozliczyć w tym może jeszcze ulga na dziecko(jeżeli jest) no i na konto (swoje),Cwana
-
Gość
dziecka nie ma ... i właśnie tak sobie myślałem że jak się z nią rozliczę to zobaczę z tego rozliczenia 0PLN hehe :)
Szanowna małżonka na bank robi Cię w bambuko tylko pytanie dlaczego :) NIE ma żadnego obowiązku rozliczania się wspólnie jeżeli ma się papier z USC i w każdym US Ci tak powiedzą :)
Czy ja wiem?
A jeśli "Gość" ma wskazane w NIP 3 swoje osobiste konto?
To kto kogo "w babmuko" ?
ps. rozliczanie preferencyjne (ze współmałzonkiem) jest prawem a nie obowiązkiem podatnika
A jeśli "Gość" ma wskazane w NIP 3 swoje osobiste konto?
To kto kogo "w babmuko" ?
ps. rozliczanie preferencyjne (ze współmałzonkiem) jest prawem a nie obowiązkiem podatnika