ulga na internet
-
Maciej41
ulga na internet
Jaką kwotę zwrotu ulgi za internet otrzymam? Jeśli np. poniosłem wydatki za faktury 700 zł brutto, to zwrotu otrzymam 700 zł, czy tylko 22 % podatku od tej kwoty?
Re: ulga na internet
Nie tyle otrzymasz zwrot, co pomniejszysz swój podatek o 18% lub 32% tej kwoty którą wydałeś zależnie od tego pod który próg podatkowy podlegasz.
-
Maciej41
Bartek napisał(a) :
> Nie tyle otrzymasz zwrot, co pomniejszysz swój podatek o 18% lub 32% tej
> kwoty którą wydałeś zależnie od tego pod który próg podatkowy podlegasz.
Czyli jakie będą korzyści finansowe z tego tytułu?
> Nie tyle otrzymasz zwrot, co pomniejszysz swój podatek o 18% lub 32% tej
> kwoty którą wydałeś zależnie od tego pod który próg podatkowy podlegasz.
Czyli jakie będą korzyści finansowe z tego tytułu?
Należny podatek zmniejszy się o 18 albo 32% wydanej kwoty. Ale to czy wpłynie to na zmianę kwoty zwrotu zależy np od tego czy już przed odliczeniem podatek i tak nie wychodzi 0 (dochód po odliczeniu składki ZUS <= 3091zł) wówczas odliczenie nic nie da - i tak będzie zwrot wszystkich zaliczek. Tak samo jeżeli składka na ub. zdrowotne jest na tyle wysoka,że bez względu na fakt odliczenia "wyzeruje" nam podatek :)
Dziękuję za odpowiedź.
-
joly
Mam internet na siebie w roku to 1300 zł, czy mogę zgłosić mamę do faktury,aby w przyszłym roku mogła również skorzystać z ulgi za internet?Czy to dotyczy tylko małżonków?
Jeżeli wystawca wystawi fakturę na Ciebie i na mamę nie ma problemu. Nigdzie nie jest zapisane,że muszą to być małżonkowie. Odliczyć może ten podatnik który jest na fakturze.
-
Gość
Bartek napisał(a) :
> Jeżeli wystawca wystawi fakturę na Ciebie i na mamę nie ma problemu.
> Nigdzie nie jest zapisane,że muszą to być małżonkowie. Odliczyć może ten
> podatnik który jest na fakturze.
> Jeżeli wystawca wystawi fakturę na Ciebie i na mamę nie ma problemu.
> Nigdzie nie jest zapisane,że muszą to być małżonkowie. Odliczyć może ten
> podatnik który jest na fakturze.
-
janek
Jaki załącznik należy dołączyć do PIT 37 w związku z odliczeniem internetu i gdzie ten załącznik można znalezć