Pytanie o podatek

DarioBla

Pytanie o podatek

Post autor: DarioBla »

Witam
Choć sprawa dotyczy obecnego roku finansowego , to mam nadzieję że osoby które znają się na prawie podatkowym nie odmówią ni pomocy.

W ubiegłym roku firma ubezpieczeniowa przyznała mi odszkodowanie za wypadek samochodowy, było to na przełomie roku i dlatego pieniądze wpłynęły na konto dopiero w tym roku
Proszę napisać co mam teraz zrobić jeśli chodzi o sprawę finansową , czy i w jakiej formie muszę rozliczyć się z urzędem skarbowym.

Czytając inne tematy widzę że odpowiadają na trudne pytania osoby które znają się na prawie skarbowymi dlatego wystąpiłem z takim problemem.
Pozdrawiam

Czech

Re: Pytanie o podatek

Post autor: Czech »

Zasadniczo odszkodowania są zwolnione z podatku dochodowego, gdyż nie stanowią przysporzenia majątku a są jedynie zadośćuczynieniem za poniesione straty i wydatki.

z wyjątkiem :

a) określonych w prawie pracy odpraw i odszkodowań z tytułu skrócenia okresu wypowiedzenia umowy o pracę,

b) odpraw pieniężnych wypłacanych na podstawie przepisów o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników,

c) odpraw i odszkodowań z tytułu skrócenia okresu wypowiedzenia funkcjonariuszom pozostającym w stosunku służbowym,

d) odszkodowań przyznanych na podstawie przepisów o zakazie konkurencji,

e) odszkodowań za szkody dotyczące składników majątku związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą,

f) odszkodowań za szkody dotyczące składników majątku związanych z prowadzeniem działów specjalnych produkcji rolnej, z których dochody są opodatkowane według skali, o której mowa w art. 27 ust. 1, lub na zasadach, o których mowa w art. 30c,

g) odszkodowań wynikających z zawartych umów lub ugód innych niż ugody sądowe;

Jeżeli nie "podpadasz" pod żaden z w/w wyjątków to nie musisz się rozliczać.

DarioBla

Re: Pytanie o podatek

Post autor: DarioBla »

Dziękuję za odpowiedź

Zablokowany