Internet
Re: Internet
No właśnie chciałem założyć nowy temat z tym pytaniem ale zostałem uprzedzony
i pytanko do Was jak przedstawić potwierdzenia przelewów w przypadku rozliczania przez internet ?
Czy trzeba osobiście iść do urzędu ?
Pozdrawiam
i pytanko do Was jak przedstawić potwierdzenia przelewów w przypadku rozliczania przez internet ?
Czy trzeba osobiście iść do urzędu ?
Pozdrawiam
Ustawa podaje jedynie: "wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł" i "Wysokość wydatków na cele określone ... [wyżej] ustala się na podstawie: (...) dokumentu stwierdzającego ich poniesienie, zawierającego w szczególności: dane identyfikujące kupującego (odbiorcę usługi lub towaru) i sprzedającego (towar lub usługę), rodzaj zakupionego towaru lub usługi oraz kwotę zapłaty (...)".
W broszurce do PIT/O jest zapis "Odliczenie stosuje się, pod warunkiem posiadania dokumentów stwierdzających ich poniesienie, np. faktury w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług.".
Proponuję wydrukować dowody wpłaty z konta internetowego (powinny zawierać ww. elementy) i trzymać je przez 5 lat - tyle czasu ma U.S. na skontrolowanie naszego zeznania. I nie wyrzucać dodatkowo faktur, jeśli takie posiadacie - ale faktury nie są już niezbędne.
Dowodów tych nie załączacie do zeznania a trzymacie w domu - potrzebne w razie kontroli.
W broszurce do PIT/O jest zapis "Odliczenie stosuje się, pod warunkiem posiadania dokumentów stwierdzających ich poniesienie, np. faktury w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług.".
Proponuję wydrukować dowody wpłaty z konta internetowego (powinny zawierać ww. elementy) i trzymać je przez 5 lat - tyle czasu ma U.S. na skontrolowanie naszego zeznania. I nie wyrzucać dodatkowo faktur, jeśli takie posiadacie - ale faktury nie są już niezbędne.
Dowodów tych nie załączacie do zeznania a trzymacie w domu - potrzebne w razie kontroli.
Ok. dzięki bardzo.
Chyba można byłoby też zgrać na płytkę pliki w formacie PDF i trzymać sobie na wypadek kontroli, tylko co wtedy, gdy po kilku latach płytka nie odpali z powodu jakiejś drobnej rysy...
Pozdrawiam!
Chyba można byłoby też zgrać na płytkę pliki w formacie PDF i trzymać sobie na wypadek kontroli, tylko co wtedy, gdy po kilku latach płytka nie odpali z powodu jakiejś drobnej rysy...
Pozdrawiam!
Najlepszy w takim przypadku jest papier
Pitowiec napisał(a) :
> Proponuję wydrukować dowody wpłaty z konta internetowego (powinny zawierać
> ww. elementy) i trzymać je przez 5 lat - tyle czasu ma U.S. na
> skontrolowanie naszego zeznania. I nie wyrzucać dodatkowo faktur, jeśli
> takie posiadacie - ale faktury nie są już niezbędne.
Tak, tylko gwoli ścisłości owe "5 lat" to nie jest 5 lat dla przeciętnego polaka ;)
Otóż te "5 lat" to nawet 7 lat bez jednego dnia :)
Bo liczone one są troszkę inaczej niż "5 lat od jakiejś daty".
Liczy się je od POCZĄTKU ROKU PODATKOWEGO następnego po roku w którym rozliczyliśmy podatek.
Czyli dokumenty za rok 2011,rozliczamy w roku 2012. Więc owe 5 alt rozpocznie bieg dopiero 1 stycznia 2013 i zakończy się 31 grudnia 2017r. Oczywiście sugeruję jeszcze od tego końca grudnia 2017r. "zaczekanie" kilkanaście dni, bo MOŻE się okazać że jeszcze w grudniu 2017r. WSZCZĘTO postępowanie w sprawie, tylko korespondencja będzie w trakcie DORĘCZANI.
A więc rachunki/faktury/koszty ze stycznia 2011r. trzymamy co najmniej do końca grudnia 2017r. - więc mamy ... 7 (SIEDEM) lat :)
> Proponuję wydrukować dowody wpłaty z konta internetowego (powinny zawierać
> ww. elementy) i trzymać je przez 5 lat - tyle czasu ma U.S. na
> skontrolowanie naszego zeznania. I nie wyrzucać dodatkowo faktur, jeśli
> takie posiadacie - ale faktury nie są już niezbędne.
Tak, tylko gwoli ścisłości owe "5 lat" to nie jest 5 lat dla przeciętnego polaka ;)
Otóż te "5 lat" to nawet 7 lat bez jednego dnia :)
Bo liczone one są troszkę inaczej niż "5 lat od jakiejś daty".
Liczy się je od POCZĄTKU ROKU PODATKOWEGO następnego po roku w którym rozliczyliśmy podatek.
Czyli dokumenty za rok 2011,rozliczamy w roku 2012. Więc owe 5 alt rozpocznie bieg dopiero 1 stycznia 2013 i zakończy się 31 grudnia 2017r. Oczywiście sugeruję jeszcze od tego końca grudnia 2017r. "zaczekanie" kilkanaście dni, bo MOŻE się okazać że jeszcze w grudniu 2017r. WSZCZĘTO postępowanie w sprawie, tylko korespondencja będzie w trakcie DORĘCZANI.
A więc rachunki/faktury/koszty ze stycznia 2011r. trzymamy co najmniej do końca grudnia 2017r. - więc mamy ... 7 (SIEDEM) lat :)
Witam. Mam takie pytanie: Neostrada jest na mojego teścia i to on ja sobie odlicza. Od kilku miesięcy mamy e-faktury, które ja opłacam z mojego konta. Faktura jest na teścia, ale to ja widnieje jako ta osoba, która dokonała przelewu, dodam tylko, że mieszkamy razem. Czy US nie przyczepi sie do tego i teść może mieć problemy?
odliczyć może tylko ta osoba na którą jest faktura
Dowód zapłaty też musi być na teścia no chyba,że spiszecie coś w stylu umowy/oświadczenia,że teść Ci co m-c daje kwotę która Ty przelewasz ze swojego konta. Bo tak to z punktu widzenia US kasa za net poszła nie z dochodu teścia tylko z Twojego (a od swojego z kolei nie możesz odliczyć,bo faktury nie są na Ciebie). Ogólnie nieciekawa sytuacja w razie kontroli.
Sensowne rozwiązania :
1) Cesja internetu (pewnie wraz z telefonem) na Ciebie
2) Założyć teściowi konto, na które wpływały by jego dochody i z niego wykonywać przelewy.
3) Dopisanie teścia jako współwłaściciela rachunku no i jego dochody musiały by na Twoje konto wpływać
Sensowne rozwiązania :
1) Cesja internetu (pewnie wraz z telefonem) na Ciebie
2) Założyć teściowi konto, na które wpływały by jego dochody i z niego wykonywać przelewy.
3) Dopisanie teścia jako współwłaściciela rachunku no i jego dochody musiały by na Twoje konto wpływać