PESEL

henryk

PESEL

Post autor: henryk »

Jak importować nr pesel z 2010 do 2011 z automatu przechodzi NIP

M.K.

Re: PESEL

Post autor: M.K. »

Nie przewidziałem możliwości wyboru jednego z numerów w czasie importu z poprzedniego roku.
Założyłem, być może błędnie, że jeśli podatnik ma nadany nip to nadal może z niego korzystać.

Jeśli wymyślę jakieś dobre rozwiązanie tej sprawy to zastosuję. Na razie nie mam pomysłu.

Ares

Post autor: Ares »

Przytaczając fragment z objaśnień do PIT-ów za 2011 zamieszczonych na:
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... 7-2011.pdf
o treści:
".....
Składając zeznanie podatkowe za 2011 r. należy pamiętać o prawidłowym wskazaniu
identyfikatora podatkowego (poz. 1/2). Obecnie jest nim NIP albo numer PESEL **). Numer
PESEL wpisują do zeznania osoby objęte rejestrem PESEL i które w roku podatkowym:
- nie prowadziły działalności gospodarczej,
- nie były zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
- nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne
jak i podatku np. z tytułu zatrudnienia pracownika).
Osoby, które nie spełniają chociaż jednego z powyższych warunków wpisują NIP.
....."
można wywnioskować, że tylko w PIT-28 i 36L zostaje NIP a co najmniej do PIT-37,38,39 będzie potrzebny PESEL a i do PIT-36 w przypadku wspólnego rozliczenia, gdy jeden z małżonków nie prowadzi działalności również potrzebny będzie PESEL.
Więc myślę, że autor będzie musiał "pogłówkować" nad możliwością wyboru identyfikatora przy imporcie

Pomoc Techniczna IPS

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest dodanie opcji wyboru NIP-PESEL. Czyli czwarty kwadrat przy pobraniu danych. Domyślnie opcja wyłączona i jest pobierany NIP ponieważ on jest w zeznaniu za 2010 rok. Natomiast po jego zaznaczeniu program pobiera PESEL.

M.K.

Post autor: M.K. »

Zrobiłem tak, że są importowanie NIP i PESEL jednocześnie, a niepotrzebny wystarczy usunąć.
Aktualizację programu wyślę później.

djgruby

Post autor: djgruby »

M.K. napisał(a) :
> Zrobiłem tak, że są importowanie NIP i PESEL jednocześnie, a niepotrzebny
> wystarczy usunąć.
> Aktualizację programu wyślę później.

Super.

Moim skromnym zdaniem nie mając obowiązku wpisywania numeru NIP jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gosp. nie wyklucza jednocześnie możliwości posługiwania się NIP-em skoro i tak w Urzędzie pod moim numerem NIP raczej nie może figurować inny podatnik (firma), więc póki co posługiwanie się nadal numerem NIP nie jest błędem, a tym bardziej nie jest zakazane. Mamy tylko możliwość (nie przymus czy obowiązek) posługiwania się samym PESEL-em.

korczulas

Post autor: korczulas »

Tak by bylo najrozsadniej.
Ustawa uzywa jednak slowa "jest" (cyt. "identyfikatorem podatkowym jest...") a nie "moze byc" czy tez "ma mozliwosc" .

Pozostaje liczyc na zdrowy rozsadek (sic!) US.

USTAWA z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników
Dz.U. 1995 Nr 142 poz. 702 (tekst ujednolicony)

Art. 3.
1. Identyfikatorem podatkowym jest:
1) numer PESEL – w przypadku podatników będących osobami fizycznymi objętymi rejestrem PESEL nieprowadzących działalności gospodarczej lub niebędących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług;
2) NIP – w przypadku pozostałych podmiotów podlegających obowiązkowi
ewidencyjnemu, o którym mowa w art. 2.

Art. 2.
1. Osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, podlegają obowiązkowi ewidencyjnemu.
2. Obowiązkowi ewidencyjnemu podlegają również inne podmioty niż wymienione w ust. 1, jeżeli na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, oraz płatnicy podatków.
3. Obowiązkowi ewidencyjnemu podlegają także podmioty będące, na podstawie
odrębnych ustaw, płatnikami składek ubezpieczeniowych.

Zablokowany