PESEL
Re: PESEL
Nie przewidziałem możliwości wyboru jednego z numerów w czasie importu z poprzedniego roku.
Założyłem, być może błędnie, że jeśli podatnik ma nadany nip to nadal może z niego korzystać.
Jeśli wymyślę jakieś dobre rozwiązanie tej sprawy to zastosuję. Na razie nie mam pomysłu.
Założyłem, być może błędnie, że jeśli podatnik ma nadany nip to nadal może z niego korzystać.
Jeśli wymyślę jakieś dobre rozwiązanie tej sprawy to zastosuję. Na razie nie mam pomysłu.
Przytaczając fragment z objaśnień do PIT-ów za 2011 zamieszczonych na:
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... 7-2011.pdf
o treści:
".....
Składając zeznanie podatkowe za 2011 r. należy pamiętać o prawidłowym wskazaniu
identyfikatora podatkowego (poz. 1/2). Obecnie jest nim NIP albo numer PESEL **). Numer
PESEL wpisują do zeznania osoby objęte rejestrem PESEL i które w roku podatkowym:
- nie prowadziły działalności gospodarczej,
- nie były zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
- nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne
jak i podatku np. z tytułu zatrudnienia pracownika).
Osoby, które nie spełniają chociaż jednego z powyższych warunków wpisują NIP.
....."
można wywnioskować, że tylko w PIT-28 i 36L zostaje NIP a co najmniej do PIT-37,38,39 będzie potrzebny PESEL a i do PIT-36 w przypadku wspólnego rozliczenia, gdy jeden z małżonków nie prowadzi działalności również potrzebny będzie PESEL.
Więc myślę, że autor będzie musiał "pogłówkować" nad możliwością wyboru identyfikatora przy imporcie
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... 7-2011.pdf
o treści:
".....
Składając zeznanie podatkowe za 2011 r. należy pamiętać o prawidłowym wskazaniu
identyfikatora podatkowego (poz. 1/2). Obecnie jest nim NIP albo numer PESEL **). Numer
PESEL wpisują do zeznania osoby objęte rejestrem PESEL i które w roku podatkowym:
- nie prowadziły działalności gospodarczej,
- nie były zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
- nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne
jak i podatku np. z tytułu zatrudnienia pracownika).
Osoby, które nie spełniają chociaż jednego z powyższych warunków wpisują NIP.
....."
można wywnioskować, że tylko w PIT-28 i 36L zostaje NIP a co najmniej do PIT-37,38,39 będzie potrzebny PESEL a i do PIT-36 w przypadku wspólnego rozliczenia, gdy jeden z małżonków nie prowadzi działalności również potrzebny będzie PESEL.
Więc myślę, że autor będzie musiał "pogłówkować" nad możliwością wyboru identyfikatora przy imporcie
-
Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest dodanie opcji wyboru NIP-PESEL. Czyli czwarty kwadrat przy pobraniu danych. Domyślnie opcja wyłączona i jest pobierany NIP ponieważ on jest w zeznaniu za 2010 rok. Natomiast po jego zaznaczeniu program pobiera PESEL.
M.K. napisał(a) :
> Zrobiłem tak, że są importowanie NIP i PESEL jednocześnie, a niepotrzebny
> wystarczy usunąć.
> Aktualizację programu wyślę później.
Super.
Moim skromnym zdaniem nie mając obowiązku wpisywania numeru NIP jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gosp. nie wyklucza jednocześnie możliwości posługiwania się NIP-em skoro i tak w Urzędzie pod moim numerem NIP raczej nie może figurować inny podatnik (firma), więc póki co posługiwanie się nadal numerem NIP nie jest błędem, a tym bardziej nie jest zakazane. Mamy tylko możliwość (nie przymus czy obowiązek) posługiwania się samym PESEL-em.
> Zrobiłem tak, że są importowanie NIP i PESEL jednocześnie, a niepotrzebny
> wystarczy usunąć.
> Aktualizację programu wyślę później.
Super.
Moim skromnym zdaniem nie mając obowiązku wpisywania numeru NIP jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gosp. nie wyklucza jednocześnie możliwości posługiwania się NIP-em skoro i tak w Urzędzie pod moim numerem NIP raczej nie może figurować inny podatnik (firma), więc póki co posługiwanie się nadal numerem NIP nie jest błędem, a tym bardziej nie jest zakazane. Mamy tylko możliwość (nie przymus czy obowiązek) posługiwania się samym PESEL-em.
Tak by bylo najrozsadniej.
Ustawa uzywa jednak slowa "jest" (cyt. "identyfikatorem podatkowym jest...") a nie "moze byc" czy tez "ma mozliwosc" .
Pozostaje liczyc na zdrowy rozsadek (sic!) US.
USTAWA z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników
Dz.U. 1995 Nr 142 poz. 702 (tekst ujednolicony)
Art. 3.
1. Identyfikatorem podatkowym jest:
1) numer PESEL – w przypadku podatników będących osobami fizycznymi objętymi rejestrem PESEL nieprowadzących działalności gospodarczej lub niebędących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług;
2) NIP – w przypadku pozostałych podmiotów podlegających obowiązkowi
ewidencyjnemu, o którym mowa w art. 2.
Art. 2.
1. Osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, podlegają obowiązkowi ewidencyjnemu.
2. Obowiązkowi ewidencyjnemu podlegają również inne podmioty niż wymienione w ust. 1, jeżeli na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, oraz płatnicy podatków.
3. Obowiązkowi ewidencyjnemu podlegają także podmioty będące, na podstawie
odrębnych ustaw, płatnikami składek ubezpieczeniowych.
Ustawa uzywa jednak slowa "jest" (cyt. "identyfikatorem podatkowym jest...") a nie "moze byc" czy tez "ma mozliwosc" .
Pozostaje liczyc na zdrowy rozsadek (sic!) US.
USTAWA z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników
Dz.U. 1995 Nr 142 poz. 702 (tekst ujednolicony)
Art. 3.
1. Identyfikatorem podatkowym jest:
1) numer PESEL – w przypadku podatników będących osobami fizycznymi objętymi rejestrem PESEL nieprowadzących działalności gospodarczej lub niebędących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług;
2) NIP – w przypadku pozostałych podmiotów podlegających obowiązkowi
ewidencyjnemu, o którym mowa w art. 2.
Art. 2.
1. Osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, podlegają obowiązkowi ewidencyjnemu.
2. Obowiązkowi ewidencyjnemu podlegają również inne podmioty niż wymienione w ust. 1, jeżeli na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, oraz płatnicy podatków.
3. Obowiązkowi ewidencyjnemu podlegają także podmioty będące, na podstawie
odrębnych ustaw, płatnikami składek ubezpieczeniowych.