Z tego co mi wiadomo to podwójna zaliczka za listopad dotyczy przedsiębiorcy rozliczającego się na zasadzie skali podatkowej (18%, 32%), czy też opłacającego podatek liniowo, zarówno miesięcznie, jak i kwartalnie:
Art.44 ust.6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: "Zaliczki miesięczne od dochodów wymienionych w ust.1 [działalność gospodarcza, najem lub dzierżawa], za okres od stycznia do listopada, uiszcza się w terminie do dnia 20 każdego miesiąca za miesiąc poprzedni. Zaliczkę za grudzień, w wysokości zaliczki należnej za listopad, uiszcza się w terminie do dnia 20 grudnia roku podatkowego. Zaliczki kwartalne za okres od pierwszego do trzeciego kwartału roku podatkowego podatnicy uiszczają w terminie do dnia 20 każdego miesiąca następującego po kwartale, za który wpłacana jest zaliczka. Zaliczka za ostatni kwartał jest uiszczana w wysokości zaliczki za kwartał poprzedni, w terminie do dnia 20 grudnia."
Dodam, że w 2012 roku przedsiębiorcy nie będą musieli już pamiętać o opłacaniu podwójnej zaliczki na podatek dochodowy na koniec roku - zmieniają się przepisy w tym zakresie.
Ten wątek dotyczy ryczałtu ewidencjonowanego a tacy podatnicy są obowiązani za miesiąc grudzień wpłacać zaliczkę w terminie złożenia zeznania (art.21 ust.1 ustawy o ryczałcie cytowany wyżej).
PIT 28
Re: PIT 28
W grudniu wpłaciłem za IV kwartał ,poprzednie kwartały w terminie.W PIT-28 wykazałem sumę zaliczek za cały rok ,do zapłaty 0.Złożyłem w Urzędzie ,sprawdzono zaliczki i przyjęto bez komentarza.Moim zdaniem niedopuszczalne jest uniemożliwienie podatnikowi wykazania w zeznaniu spełnienia obowiązku podatkowego.Dziękuję wszystkim uczestnikom forum za rady i sugestie , ważna jest świadomość ,że nie jest się samemu z problemem.Tylko w tym programie mam taką możliwość ,toteż twórcom przekazuję 1%.
Re: PIT 28
adamo napisał(a) :
> toteż twórcom przekazuję 1%.
Twórcy dziękują i się cieszą że jakaś OPP dostanie wsparcie! :)
> toteż twórcom przekazuję 1%.
Twórcy dziękują i się cieszą że jakaś OPP dostanie wsparcie! :)