Mam pytanie, jesteśmy wraz z mężem rodziną zastępczą dla bratanicy męża, która pobiera rentę rodzinną po zmarłych rodzicach. Rozliczamy się wspólnie i nie wiem czy dochody pod postacią renty rodzinnej bratanicy powinniśmy wliczyć w nasze zeznanie podatkowe i czy możemy za bratanicę odliczyć ulge prorodzinną
z góry dzieki za podpowiedź
renta rodzinna a ulga prorodzinna
Re: renta rodzinna a ulga prorodzinna
moim zdaniem jeżeli renta jest wystawiona na pani nazwisko i dziecko jest niepełnoletnie
to powinniście wliczyć do dochodu a jeżeli jest pełnoletnie to nie
ulga i tak sie należy tylko trzeba mieć postanowienie sądowe ulge można odliczyć od dnia
prawomocnego wyroku
to powinniście wliczyć do dochodu a jeżeli jest pełnoletnie to nie
ulga i tak sie należy tylko trzeba mieć postanowienie sądowe ulge można odliczyć od dnia
prawomocnego wyroku
renta jest wystawiona na dziecko (jeszcze w zeszłym roku niepełnoletnie) i ZUS rozliczał do tej pory PIT potrącając podatek a mąż był uprawocniony na odbiór świadczenia. Od tego roku wiem, że zmieniło się prawo co do ulgi proprodzinnej i że na dzieci wychowywane w ramach rodziny zastępczej można skorzystać z ulgi tylko nie wiem czy w takim przypadku dochód dziecka (renta rodzinna) powinnam pokazać w naszym PIT w którym rozliczam sie z mężem i jeżeli tak to w jakiej pozycji.
wydaje mi sie że jeżeli pit ZUS jest dziecka to powinniście zlożyć pit 37 i pit -0 odliczając
sobie ulgę a jezeli pit jest wystawiony na pana to pit 36 i pit -M +pit 0
najlepiej zapytać US
sobie ulgę a jezeli pit jest wystawiony na pana to pit 36 i pit -M +pit 0
najlepiej zapytać US
nie zapomnijcie o uldze prorodzinnej bo w rodzinach zastępczych ulga należy sie dopiero
od dnia prawomocnego wyroku to znaczy że jezeli wyrok jest datą 15 marzec to ulga należy sie
tylko za 15 dni marca i pozostałe miesiące
od dnia prawomocnego wyroku to znaczy że jezeli wyrok jest datą 15 marzec to ulga należy sie
tylko za 15 dni marca i pozostałe miesiące