Witam.
Proszę o pomoc w wypełnieniu PIT-a za 2010 rok. W ubiegłym roku byłam osobą bezrobotną, przez kilka m-cy tj. do 04.2010 pobierałam zasiłek, potem straciłam do niego prawo.
Wiem o tym, że mogę się rozliczyć wspólnie z mężem i bedzie to o wiele korzystniejsze. Nie mamy żadnych ulg.
Proszę o pomoc w wypełnieniu PIT-a 37, ponieważ nie wiem, które rubryki mam wypełnić.
W której rubryce mam postawić krzyżyk przy sposobie opodatkowania, kogo mam wpisać jako dane podatnika i jako dane małżonka?
rozliczenie wspólne pracującego męża z bezrobotną żoną
Re: rozliczenie wspólne pracującego męża z bezrobotną żoną
1. Pobierz program p. Marcina tu:
http://pit.dobry.pl/index.php?plik=pliki
2. Zainstaluj
3. Wybierz "Nowe zeznanie" i "Małżonkowie wspólnie"
4. Przy każdym polu, które można wypełnić pojawiają się podpowiedzi - czytaj ze zrozumieniem
Jak potem trafisz na "schody" to zadawaj konkretne pytania - będzie łatwiej pomóc.
Przede wszystkim: nie bój się, to tylko wygląda tak strasznie, ale takie straszne nie jest.
http://pit.dobry.pl/index.php?plik=pliki
2. Zainstaluj
3. Wybierz "Nowe zeznanie" i "Małżonkowie wspólnie"
4. Przy każdym polu, które można wypełnić pojawiają się podpowiedzi - czytaj ze zrozumieniem
Jak potem trafisz na "schody" to zadawaj konkretne pytania - będzie łatwiej pomóc.
Przede wszystkim: nie bój się, to tylko wygląda tak strasznie, ale takie straszne nie jest.
Czyli dobrze rozumiem, że zaznaczam kwadrat nr. 2-wspólnie z małżonkiem, zgodnie z wnioskiem, o którym mowa w art.6 ust.2 ustawy i jako podatnika wpisuję męża a siebie jako małżonka?
Tyle tylko, że ja żadnego wniosku do US jeszcze nie składałam o wspólne rozliczenie się z mężem. Muszę go wypełnić? Jeśli tak to czy jest jakiś druk na to i do kiedy się taki wniosek składa?
I jeszcze jedno: Jaki załącznik mam wypełnić, aby podać konto na jakie ma być przekazana nadpłata? Czy może być to moje konto, czy męża?
Pozdrawiam.
Tyle tylko, że ja żadnego wniosku do US jeszcze nie składałam o wspólne rozliczenie się z mężem. Muszę go wypełnić? Jeśli tak to czy jest jakiś druk na to i do kiedy się taki wniosek składa?
I jeszcze jedno: Jaki załącznik mam wypełnić, aby podać konto na jakie ma być przekazana nadpłata? Czy może być to moje konto, czy męża?
Pozdrawiam.
tym wnioskiem jest zaznaczenie tego właśnie kwadracika na początku PITa
na podanie numeru konta trzeba zrobić aktualizację NIP-3
na podanie numeru konta trzeba zrobić aktualizację NIP-3
Nip-3 jest "załącznikiem" na którym m.in. wpisuje sie dane konta osobistego w banku - wypełnia ten na czyje konto ma byc zwrot podatku.
Potem w rozliczeniu zasadniczym informuje sie o chęci otrzymania nadpłaty na konto bankowe
np.: w PIT-37 jest to poz. 128
Potem w rozliczeniu zasadniczym informuje sie o chęci otrzymania nadpłaty na konto bankowe
np.: w PIT-37 jest to poz. 128
A czy muszę wypełniać NIP3 skoro ja już kiedyś wypełniałam jak rozliczałam sie sama i US ma moje aktualne dane?
Jeżeli nie nastąpiła zmiana danych które są w NIP-3 (adresy,nr dowodu osobistego) to nie musisz go składać.