abonament WiFi
abonament WiFi
na fakturach są pozycje:
1) INT- abonament osiem Mb
2) INT- abonament Wi-Fi
oba zaznaczone jako internet.
Szukałam w archiwum forum i znalazłam dwie sprzeczne odpowiedzi na temat odliczenia WiFi
Szperałam w sieci, by zrozumiec o co chodzi z tym "abonamentem WiFi" - ale pozostaję w niewiedzy....
Traktować to jako "użytkowanie sieci Internet" czy nie?
1) INT- abonament osiem Mb
2) INT- abonament Wi-Fi
oba zaznaczone jako internet.
Szukałam w archiwum forum i znalazłam dwie sprzeczne odpowiedzi na temat odliczenia WiFi
Szperałam w sieci, by zrozumiec o co chodzi z tym "abonamentem WiFi" - ale pozostaję w niewiedzy....
Traktować to jako "użytkowanie sieci Internet" czy nie?
Re: abonament WiFi
Znalazłam trochę wyjaśnień:
"Wifi to po prostu sieć bezprzewodowa zwykle z dostępem do internetu.
Działa w miejscach gdzie są ustawione nadajniki bezprzewodowe"
i z Wikipedii:
"Wi-Fi jest obecnie wykorzystywane do budowania rozległych sieci internetowych (WAN). Dostawcy usług internetowych (ang. ISP, Internet Service Provider) umożliwiają użytkownikom wyposażonym w przenośne urządzenia zgodne z Wi-Fi na bezprzewodowy dostęp do sieci. Jest to możliwe dzięki rozmieszczeniu w ruchliwych częściach miast obszarów nazywanych hotspotami"
Czyli bezprzewodowy dostęp do internetu?
Chyba odliczę.
"Wifi to po prostu sieć bezprzewodowa zwykle z dostępem do internetu.
Działa w miejscach gdzie są ustawione nadajniki bezprzewodowe"
i z Wikipedii:
"Wi-Fi jest obecnie wykorzystywane do budowania rozległych sieci internetowych (WAN). Dostawcy usług internetowych (ang. ISP, Internet Service Provider) umożliwiają użytkownikom wyposażonym w przenośne urządzenia zgodne z Wi-Fi na bezprzewodowy dostęp do sieci. Jest to możliwe dzięki rozmieszczeniu w ruchliwych częściach miast obszarów nazywanych hotspotami"
Czyli bezprzewodowy dostęp do internetu?
Chyba odliczę.
Ja myślę,że ta druga pozycja to jest jakaś dzierżawa urządzenia pozwalającego dzielić te 8 Mb/s po wi-fi, tak ?:) Jak tak to tej pozycji nie odliczasz. Wróżką nie jestem,ale na mój nos to to jest albo opłata za modem z wi-fi albo za samo umożliwienie legalnego podziału przez wi-fi (częste zagranie kablówek żeby zarobić więcej )
tak, to kablówka
ale skoro koleżanka (jej PIT rozliczam) sama sobie wyliczyła, żeby to odliczyć - jej wola.
Najwyżej ją ostrzegę i sama podejmie ostateczną decyzję.
Dzięki Bartuś
ale skoro koleżanka (jej PIT rozliczam) sama sobie wyliczyła, żeby to odliczyć - jej wola.
Najwyżej ją ostrzegę i sama podejmie ostateczną decyzję.
Dzięki Bartuś
Jak dla mnie to jest to po prostu usługa dodatkowa tak samo jak nie wiem identyfikacja osoby dzwoniącej w przypadku telefonów i nie łapie się pod opłatę za dostęp,raczej pod opłaty za wygody :) Myślę,że należy tu podejść jak do np kosztów uzyskania przy akcjach - opłata za rachunek maklerski się łapie ale już opłata za np notowania ciągle nie.
Moim zdaniem powinnaś odliczyć obie kwoty. Warunkiem jest informacja na fakturze, że są one związane z użytkowaniem sieci Internet. Odlicza się koszty poniesione na dostęp do sieci Internet. Z technicznego punktu widzenia nie ma znaczenia co się składa na ten dostęp. Przykładowo opłata może być rozbita na szereg czynników:
1. stała opłata miesięczna za dostęp do medium
2. opłata zmienna za ilość przesłanych danych
3. opłata za stały adres IP
4. opłata za użytkowanie modemu
itp.
Zaznaczam, że moja interpretacja może być zupełnie inna niż interpretacja jakiegoś urzędznika w US, który o Internecie ma blade pojęcie ;-)
Pozdrawiam,
Adam
1. stała opłata miesięczna za dostęp do medium
2. opłata zmienna za ilość przesłanych danych
3. opłata za stały adres IP
4. opłata za użytkowanie modemu
itp.
Zaznaczam, że moja interpretacja może być zupełnie inna niż interpretacja jakiegoś urzędznika w US, który o Internecie ma blade pojęcie ;-)
Pozdrawiam,
Adam
Opłaty za urządzenia na pewno nie można odliczać (czy to dzierżawy czy też zakupu). Idąc dalej to prąd zżerany przez taki modem też można by odliczać :)
Moim zdaniem dzierżawę sprzętu telekomunikacyjnego powinno się odliczać. Jest to chyba sprzeczne z interpretacjami podatkowymi, co budzi moje zdziwienie.
Skoro można odliczać koszty poniesione na UŻYTKOWANIE, tzn. wszystkie koszty bezpośrednio i wyłącznie związane z użytkowaniem sieci Internet. Bez opłacania urządzenia miesięcznie nie moglibyśmy używać tego internetu, bo niby jak? Telepatycznie?
Moim zdaniem przepisy są nieprecyzyjne i dla mnie (informatyka) stwarzają duże możliwości innej (dla urzędu: mylnej) interpretacji.
Skoro można odliczać koszty poniesione na UŻYTKOWANIE, tzn. wszystkie koszty bezpośrednio i wyłącznie związane z użytkowaniem sieci Internet. Bez opłacania urządzenia miesięcznie nie moglibyśmy używać tego internetu, bo niby jak? Telepatycznie?
Moim zdaniem przepisy są nieprecyzyjne i dla mnie (informatyka) stwarzają duże możliwości innej (dla urzędu: mylnej) interpretacji.
marbar napisał(a) :
> na fakturach są pozycje:
> 1) INT- abonament osiem Mb
> 2) INT- abonament Wi-Fi
>
Przecież jest jednoznacznie określone INT abonament WiFi a nie jakaś dzierżawa urządzenia
Sposób, droga dostępu poprzez sieć bezprzewodową do internetu. Trzeba by trafić na wyjątkowo zaciekłego urzędasa w US aby się czepił. A zresztą gdyby nawet to zawsze można się odwołać.
> na fakturach są pozycje:
> 1) INT- abonament osiem Mb
> 2) INT- abonament Wi-Fi
>
Przecież jest jednoznacznie określone INT abonament WiFi a nie jakaś dzierżawa urządzenia
Sposób, droga dostępu poprzez sieć bezprzewodową do internetu. Trzeba by trafić na wyjątkowo zaciekłego urzędasa w US aby się czepił. A zresztą gdyby nawet to zawsze można się odwołać.
"Przecież jest jednoznacznie określone INT abonament WiFi a nie jakaś dzierżawa urządzenia
Sposób, droga dostępu poprzez sieć bezprzewodową do internetu"
tak, dokładnie.
Pytałam koleżankę, do czego słuzy jej to wifi - do dostępu do sieci z laptopa.
Odliczyłam.
W razie czego, odda te 20 zł podatku
Sposób, droga dostępu poprzez sieć bezprzewodową do internetu"
tak, dokładnie.
Pytałam koleżankę, do czego słuzy jej to wifi - do dostępu do sieci z laptopa.
Odliczyłam.
W razie czego, odda te 20 zł podatku