Wyjazd za granice a samotne wychowywanie dzieci

monia5

Wyjazd za granice a samotne wychowywanie dzieci

Post autor: monia5 »

Prosze o pomoc w nastepujacej sytuacji: do 2.06.2010 bylam matka samotnie wychowujaca 4 dzieci(rozwod).2.06.2010 wyszlam ponownie za maz, a 10.07.2010 wyjechalam z mezem i dziecmi do Niemiec. W Polsce pozostal syn student(ma tez tylko w Polsce meldunek), reszta dzieci ma meldunek w Niemczech. Ja uzyskalam w Polsce dochody z jednego zakladu pracy do konca czerwca. Corka 19 lat nie uczy sie i nie pracuje, przebywa w Niemczech, ale do konca czerwca 2010 uczyla sie i przebywala w Polsce. Syn i corka(bliznieta) ucza sie obecnie tutaj, ale tez do konca czerwca byly w Polsce. Ja pracowalam tutaj w listopadzie i grudniu na umowe na czas okreslony(3 miesiace). Rozumiem, ze za rok 2010 moge w Polsce rozliczyc sie jako samotnie wychowujaca dzieci i skorzystac jak zwykle z ulgi rodzinnej-dla syna studenta mieszkajacego w Polsce za caly rok, dla reszty dzieci za 6 miesiecy dopoki pzebywaly w Polsce. Mimo ze corka (19 lat)obecnie sie nie uczy to jednak w roku za ktory sie rozliczam uczyla sie w Polsce. Czy to bedzie prawidlowo?Ale jak mam rozliczyc prace tutaj przez 2 ostatnie miesiace roku 2010? Czy mam obowiazek rozliczania sie z tej pracy w Polsce? Jesli tak to w jaki sposob(jakie dodatkowe formularze mam wypelnic)? Czy moze wystarcza PIT-37, PIT/O oraz NIP-3, ktory juz wyslalam? Mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto doradzi.

Czech

Re: Wyjazd za granice a samotne wychowywanie dzieci

Post autor: Czech »

Jeżeli nie ma Pani statusu rezydencji podatkowej w Niemczech - to trzeba się rozliczyć ze wszystkich dochodów w Polsce.
Rozliczenie na PIT 36 + ZG + O
- dochody polskie na PIT-36-możliwe jako samotna matka
- dochody zagraniczne na ZG poz. 9 po odliczeniu diet i KUP
- odliczenia na dzieci :
Obecnie nie ma znaczenia, że dzieci uczyły się za granicą
1) student - jeżeli nie miał dochodów powyżej 3089 - cały rok
2) córka 19 lat - jeżeli ukończyła średnia szkołę - za 8-mcy
3) bliźniaki - jeżeli są małoletnie - za cały rok

Zablokowany