dochód zwolniony od podatku
dochód zwolniony od podatku
mam PIT 11. W rubryce "d" mam wpisany dochód zwolniony od podatku, a w PIT 37, nie mam takiej rubryki. Gdzie to wpisać?
Re: dochód zwolniony od podatku
Chyba w rubryce "e" - zazwyczaj są to dochody "zagraniczne" - z krajów wyliczających za pomoca "progresji" - Niemcy, Anglia
PIT 36+ ZG
380 do ZG - poz.9
PIT 36+ ZG
380 do ZG - poz.9
a to czasem nie coś z funduszu socjalnego lub związków zawodowych?
Kwota 380 .....
Kwota 380 .....
Jeśli to jest z wypłat zwolnionych od podatku (np. świadczenia z funduszu socjalnego, bony towarowe itp) - od związków zawodowych byłby to PIT wystawiony przez związek, który ma osobowość prawną oraz jest podatnikiem i płatnikiem podatków (vide: OP, PDOF, CIT) - nie wykazuje się tego dochodu w zeznaniu - jest to dochód zwolniony!
Gdyby był to dochód z zagranicy, który płatnik wykazuje w PIT-11 wówczas konieczne jest jego ujawnienie w zeznaniu w celu obliczenia podatku (z zastosowaniem jednej z dwóch metod obliczenia podatku właściwej dla Państwa, w którym dochody były uzyskane.
Gdyby był to dochód z zagranicy, który płatnik wykazuje w PIT-11 wówczas konieczne jest jego ujawnienie w zeznaniu w celu obliczenia podatku (z zastosowaniem jednej z dwóch metod obliczenia podatku właściwej dla Państwa, w którym dochody były uzyskane.