Wykonuję rysunki dla kolegi - jeżeli mu się spodobają to wypłaca mi na konto pieniądze i umieszcza je z moim nickiem na swojej stronie (czyli nadal ja zostaje autorem). Nie mam żadnej z nim umowy. 2010 r w ten sposób otrzymałem przeszło 2000 zł . Czy i gdzie to wpisać??
Raczej nie są to rzeczy które podlegają pod prawo autorskie (chyba) ?
Co możecie doradzić?
Dochody bez umowy wykazać czy nie?
Re: Dochody bez umowy wykazać czy nie?
IMHO- rozlicz to na PIT 36 w poz.inne źródła
Myślę teraz nad kosztami uzyskania.... lepiej by mi to wyglądało, gdybyście mieli zawartą umowę (ale z tym pewnie nie byłoby problemu - wsteczną datę umowy, którą i tak zawarliście, tyle, że ustnie)
nawet pasują mi tu koszty z praw autorskich....
może ktoś doświadczony się wypowie?
Myślę teraz nad kosztami uzyskania.... lepiej by mi to wyglądało, gdybyście mieli zawartą umowę (ale z tym pewnie nie byłoby problemu - wsteczną datę umowy, którą i tak zawarliście, tyle, że ustnie)
nawet pasują mi tu koszty z praw autorskich....
może ktoś doświadczony się wypowie?
PIT36 to jak się prowadzi działalność a jak jestem bezrobotny a główny dochód jest z etatu żony ???
W 37 tez są inne źródła .... sam nie wiem może ktoś jeszcze coś poradzi
W 37 tez są inne źródła .... sam nie wiem może ktoś jeszcze coś poradzi
"PIT36 to jak się prowadzi działalność"
Błędne założenie
Poczytaj objaśnienia do PIT 36 (kto je składa)
Błędne założenie
Poczytaj objaśnienia do PIT 36 (kto je składa)
Znajdziesz tam informację, że składa je podatnik z dochodami, od których płatnik nie miał obowiązku pobrania podatku
I który punkt tu pasuje???
Formularz PIT-36 jest przeznaczony dla podatników, którzy niezależnie od liczby źródeł przychodów spełniali również choć jedno kryterium:
1. prowadzili:
- pozarolniczą działalność gospodarczą opodatkowaną na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej,
- działy specjalne produkcji rolnej opodatkowane na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej,
2. uzyskali przychody:
* z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub z innych umów o podobnym charakterze, opodatkowane na ogólnych zasadach,
* z innych źródeł, opodatkowanych na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, od których ani płatnik, ani podatnik w ciągu
* roku podatkowego nie miał obowiązku odprowadzania zaliczek,
* od których byli obowiązani samodzielnie opłacać zaliczki na podatek,
* ze źródeł przychodów położonych za granicą,
3. sporządzili remanent likwidacyjny w grudniu roku podatkowego korzystają ze zwolnienia na podstawie art. 44 ust. 7a ustawy o PIT (tzw. kredyt podatkowy),
4. są obowiązani dokonać doliczenia na podstawie art. 44 ust. 7f ustawy o PIT (w związku z kredytem podatkowym),
5. są obowiązani doliczyć do swoich dochodów dochody małoletnich dzieci,
6. obniżają dochód o straty z lat ubiegłych,
7. wykazują należny podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości i praw spółdzielczych (art. 30e ustawy o PIT).
8. wykazują należny zryczałtowany podatek dochodowy, (art.29, 30, 30a ustawy o PIT), jeżeli podatek ten nie został pobrany przez płatnika,
Jeżeli podatnik osiąga takie właśnie dochody, nawet w połączeniu z dochodami opodatkowanymi wg skali, gdzie podatek odprowadził płatnik (np. pracodawca), to ujmuje wszystkie te dochody w zeznaniu rocznym PIT-36.
Formularz PIT-36 jest przeznaczony dla podatników, którzy niezależnie od liczby źródeł przychodów spełniali również choć jedno kryterium:
1. prowadzili:
- pozarolniczą działalność gospodarczą opodatkowaną na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej,
- działy specjalne produkcji rolnej opodatkowane na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej,
2. uzyskali przychody:
* z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub z innych umów o podobnym charakterze, opodatkowane na ogólnych zasadach,
* z innych źródeł, opodatkowanych na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, od których ani płatnik, ani podatnik w ciągu
* roku podatkowego nie miał obowiązku odprowadzania zaliczek,
* od których byli obowiązani samodzielnie opłacać zaliczki na podatek,
* ze źródeł przychodów położonych za granicą,
3. sporządzili remanent likwidacyjny w grudniu roku podatkowego korzystają ze zwolnienia na podstawie art. 44 ust. 7a ustawy o PIT (tzw. kredyt podatkowy),
4. są obowiązani dokonać doliczenia na podstawie art. 44 ust. 7f ustawy o PIT (w związku z kredytem podatkowym),
5. są obowiązani doliczyć do swoich dochodów dochody małoletnich dzieci,
6. obniżają dochód o straty z lat ubiegłych,
7. wykazują należny podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości i praw spółdzielczych (art. 30e ustawy o PIT).
8. wykazują należny zryczałtowany podatek dochodowy, (art.29, 30, 30a ustawy o PIT), jeżeli podatek ten nie został pobrany przez płatnika,
Jeżeli podatnik osiąga takie właśnie dochody, nawet w połączeniu z dochodami opodatkowanymi wg skali, gdzie podatek odprowadził płatnik (np. pracodawca), to ujmuje wszystkie te dochody w zeznaniu rocznym PIT-36.