PIT 40A i PIT 11A

marbar

Re: PIT 40A i PIT 11A

Post autor: marbar »

"Żeby było śmieszniej to on ma zawsze spora niedopłatę podatku więc co roku przeklina ZUS w cholere"

Powiedz koledze, żeby wreszcie powiadomił pracodawcę, że to ZUS odlicza mu kwote wolną:)))))

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

hmmm, ale to podobno w ZUSie jest cos nie tak, bo jak wpisuje tylko pit 11 z pracy to podatek jest ok. Jak tylko dopisze ZUS to od razu niedopłata.

marbar

posłuchaj starszej koleżanki - ZUS przy rentach/emeryturach obligatoryjnie stosuje kwotę wolną.
To podatnik (pracownik) musi powiadomic pracodawcę (przed pierwszą w roku wypłatą) na PIT 2(który pewnie składał) czy inny płatnik odlicza mu tę kwote wolną.
Patrz na zapis ustawy pdof:

art.32
3. Zaliczkę obliczoną w sposób określony w ust. 1, 1a i 2 zmniejsza się o kwotę stanowiącą 1/12 kwoty zmniejszającej podatek, określonej w pierwszym przedziale obowiązującej skali podatkowej, jeżeli pracownik przed pierwszą wypłatą wynagrodzenia w roku podatkowym złoży zakładowi pracy oświadczenie według ustalonego wzoru, w którym stwierdzi, że:

1) nie otrzymuje emerytury lub renty za pośrednictwem płatnika;

2) nie osiąga dochodów z tytułu członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej lub innej spółdzielni zajmującej się produkcją rolną;

3) nie osiąga dochodów, od których jest obowiązany opłacać zaliczki na podstawie art. 44 ust. 3;

4) nie otrzymuje świadczeń pieniężnych od organu zatrudnienia lub od biura terenowego Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych;

5) ten zakład pracy jest właściwy do stosowania tego zmniejszenia.
---------------

zobacz jak wygląda PIT 2 http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... /pit_2.pdf

Wyraźnie w nim wskazujesz płatnika - zakład pracy.
On tak zrobił.
Pewnie podpisał, nie czytawszy co podpisuje.
Trudno wymagać od zwykłego śmiertelnia takiej wiedzy.
Ja pracownikom tłumaczę co podpisują, dopytuję w razie czego, by nie było kłopotów.

U Ciebie zakład pracy nie potrąca, więc pewnie odpowiednio powiadomiony

marbar

Pociesz kolegę, że w sumie wychodzicie na to samo:
- on w ciągu roku co m-c ma za dużo wypłacane na rękę
- Ty mniej
w rocznym się wyrównuje

Oczywiście, korzystniej jest (mniej boli) dostawac co m-c mniej o paredziesiąt zł, niż większą kwotę naraz wpłacić.
I jeśli nie chce niedopłaty w rocznym miewać - niech pamięta o powiadamianiu pracodawców o rencie.

Bartek

Post autor: Bartek »

To zależy bo jak co m-c dostaje więcej to może przez ten rok to jakoś powiększyć (lokaty,giełda) i zawsze mimo,że musi oddać to mu to co zarobił na odsetkach/giełdzie zostanie,a jak dostaje od razu mniej no to chyba ma jednak gorzej :) Ja osobiście wolę,że np PIT-38 składa się dopiero w kwietniu,a nie jak to ma miejsce w przypadku np funduszy inwestycyjnych gdzie "belkowe" ściągają od razu gdyż jak np sprzedam te papiery styczniu/lutym to do końca kwietnia następnego roku mam jeszcze dużo czasu żeby je znowu korzystnie zainwestować :)

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

Dziękuję za szczegółowe informacje ;)

I rozumiem że ma to związek z tym, że kolega otrzymuje pit 11A zamiast pit 40A ?

Jak poinformuje pracodawce o rencie to pracodawca się "dogada" z ZUSem i ten zacznie przesyłać pit 40A ?

marbar

Tak, ZUS uwzględnia kwotę wolną przy rozliczaniu podatnika na PIT 40A.
Przy PIT 11A - nie

m

Post autor: m »

KLH1CV3Witam, mam problem, moja mama dostała pit 40a (pobiera rentę), nie ma innych dochodów tata jest bezrobotny, czy powinni się rozliczyć w pit 37 ? Mama twierdzi, że nie ale jak tu poczytałam to nie wiem, prosze o pomoc

Bartek

Post autor: Bartek »

Mogą się wspólnie rozliczyć na PIT-37 i wyjdzie to zapewne korzystniej niż rozliczenie indywidualne jakiego dokonał ZUS na PIT40A. W Programie zrób symulacje i na podstawie PIT40A mamy wypełnij wspólny PIT-37 przy czym zaliczkę weź z pola 45 PIT40A.

m

Post autor: m »

Bardzo dziękuję za opdwiedź i pozdrawiam

Zablokowany