Wspólne rozliczenie pit 37-czy mógł wyjść błąd
Wspólne rozliczenie pit 37-czy mógł wyjść błąd
Mój mąż pracuje,ja nie mam żadnych dochodów.Nie mamy żadnych odliczeń,jesteśmy cały rok małżeństwem .Rozliczyłam pit37 wspólnie i wyszło 675zł. zwrotu.Ale wyskoczyło mi że program w pozycji110 skorygował kwotę składki na ubezp.zdrowo. podatnika do wysokości podatku z pozycji109-czy program się nie pomylił? Męża przychód 14 061,96 koszty uzyskania przychodu 1 112,48 dochód 12 949,48 zaliczka 675 , ubez.społ.1 906,23 ubez.zdrow. 942,09 . Czy mogło wyjść tyle zwrotu, i czy program mógł skorygować kwotę składki? Pozdrawiam!!!
Re: Wspólne rozliczenie pit 37-czy mógł wyjść błąd
tak.
Program skorygował w/w kwtoę składek zdrowotnych gdyż składki zdrowotne są odliczeniem od PODATKU z poz. 109. Nie można odliczyć więcej niż w/w podatek gdyż podatek nie może być ujemny. W związku z czym Wasz podatek po odliczeniach = 0zł co oznacza zwrot wszystkich pobranych z tego tytułu zaliczek z poz 65+92, czyli w Waszym przypadku 675zł do zwrotu.
Będzie co oblewać... ;-)
Zwrot jest taki dlatego, że rozliczacie sie wspólnie a jedna strona nie osiągnęła żadnych dochodów przez co Wasz podatek został podzielony przez 2. Jakby mąż rozliczył się sam to do zwrotu byłoby tylko 185zł
Program skorygował w/w kwtoę składek zdrowotnych gdyż składki zdrowotne są odliczeniem od PODATKU z poz. 109. Nie można odliczyć więcej niż w/w podatek gdyż podatek nie może być ujemny. W związku z czym Wasz podatek po odliczeniach = 0zł co oznacza zwrot wszystkich pobranych z tego tytułu zaliczek z poz 65+92, czyli w Waszym przypadku 675zł do zwrotu.
Będzie co oblewać... ;-)
Zwrot jest taki dlatego, że rozliczacie sie wspólnie a jedna strona nie osiągnęła żadnych dochodów przez co Wasz podatek został podzielony przez 2. Jakby mąż rozliczył się sam to do zwrotu byłoby tylko 185zł