Wysyłka e-deklaracji PIT-39 z zerowymi pozycjami

ares

Wysyłka e-deklaracji PIT-39 z zerowymi pozycjami

Post autor: ares »

Po wysłaniu PIT-39 Pani z US zadzwoniła, że system odrzucił deklarację (mimo prawidłowego UPO) ponieważ poz. 22 tj. koszty uzyskania przychodu jest polem obowiązkowym a nie było wypełnione, bo koszty są zerowe. Prosiłbym o poprawkę aby można było wpisać 0 w poz.22

Bartek

Re: Wysyłka e-deklaracji PIT-39 z zerowymi pozycjami

Post autor: Bartek »

Tylko,że w schemacie kwota ta jest opisana tak samo jak np ta w pozycji 21, której wartość pani odpowiadała,tak ? :) :)

Wg schematu oba pola są polami opcjonalnymi czyli jeżeli nie występuje w nich kwota inna niż 0 nie są w ogóle wysyłane do e-deklaracji.

Czy do zeznania PIT-39 był załączony PIT-ZG ?

ares

W poz. 21 jest przychód ze zbycia, więc gdyby był zerowy to składanie deklaracji byłoby bezcelowe, w moim przypadku przychód wystąpił, więc pani się nie czepiała, PIT-ZG nie był dołączony

M.K.

Post autor: M.K. »

Sprawdzę wieczorem.

M.K.

W przypadku wysyłki zeznania PIT-39 schemat xsd określony ustawowo do poz. od 21 do 25 jestnastępujący:

<xsd:sequence minOccurs="0">
<xsd:annotation>
<xsd:documentation>Odpłatne zbycie nieruchomości i praw majątkowych, o których mowa w art.10 ust.1 pkt 8 lit a-c ustawy</xsd:documentation>
</xsd:annotation>
<xsd:element name="P_21" type="TKwota2Nieujemna">
<xsd:documentation>Przychód</xsd:documentation>
</xsd:element>
<xsd:element name="P_22" type="TKwota2Nieujemna" minOccurs="0">
<xsd:documentation>Koszty uzyskania przychodów</xsd:documentation>
<xsd:element name="P_23" type="TKwota2Nieujemna" minOccurs="0">
<xsd:documentation>Suma odpisów amortyzacyjnych</xsd:documentation>
<xsd:element name="P_24" type="TKwota2Nieujemna">
<xsd:documentation>Dochód</xsd:documentation>
<xsd:element name="P_25" type="TKwota2Nieujemna" minOccurs="0">
<xsd:documentation>Strata</xsd:documentation>
</xsd:sequence>

Przy P_22 (koszty) jest parametr minOccurs="0", który mówi, że pozycja nie musi wystąpić, mimo że wcześniejsza pozycja P_21 (przychód) wystąpiła. Skoro bramka e-deklaracji przyjęła plik XML oznacza to, że składniowo jest poprawny. Powstaje pytanie do twórców systemu POLTAX - skąd my mamy wiedzieć, które pola są przez system wymagane mimo, że w schemacie nie są wymagane? Ile takich miejsc należy znaleźć i dodatkowo oprogramować?

Nie mogę tak od ręki zmienić w programie interpretacji schematu w tego typu przypadkach. Proponuję przepisanie danych do formularza PIT-39 ze strony e-deklaracji. Ten formularz (sprawdziłem) gdy w poz.22 wpisze się "0" to tworzy w danych pozycję P_22. W przypadku gdy zera się nie wpisze to nie tworzy pozycji P_22 i nie informuje o błędzie. Dlatego proszę nie zapomnieć wpisać "0" w poz.22.

Po feriach postaram się zrobić w programie podobnie. Jeśli jakaś pozycja będzie miała wpisane "0" to będzie tworzona mimo tego że nie jest wymagana.

ares

M.K. napisał(a) :
> Powstaje
> pytanie do twórców systemu POLTAX - skąd my mamy wiedzieć, które pola są przez system
> wymagane mimo, że w schemacie nie są wymagane? Ile takich miejsc należy znaleźć i
> dodatkowo oprogramować?
Zgadzam się z Panem w zupełności, na pewno systemy POLTAX i e-deklaracje nie są w pełni kompatybilne, ale i podejście i fachowość urzędników w US (czy ZUS choć to inna bajka) pozostawia wiele do życzenia. Myślę że pani w US mogła spokojnie zatwierdzić zeznanie być może ze statusem błędne (ale złożone) i sporządzić notatkę do akt i po problemie ale łatwiej 'nakłapać' podatnikowi i kazać złożyć korektę. O 'inteligencji' niektórych urzędników a powiem nawet, że z US w Biłgoraju bo tyle napsuli krwi moim podatnikom a podatnicy mnie niech świadczy nast. przykład: Podatnik ryczałtowy nie osiągnął przychodu w 2010r więc PIT-28 złożyłem zerowy (kilkanaście przypadków do różnych US) Potwierdzenie UPO jest ok zeznanie złożone. Po kilku dniach podatnicy informują mnie, że zeznania są błędne i trzeba skorygować, a że wszyscy należą pod US Biłgoraj, myślę, że sprawę załatwię hurtem. Pytam panią co trzeba skorygować (jakie pozycje) jeżeli zeznanie jest zerowe. Odpowiedź mnie zdumiała i rozbawiła bo pani mówi, że wszystkie pozycje (które mają numer) są w porządku, ale na pierwszej stronie PIT-28 pod poz 50 jest wpisane 100% a powinno być 0% bo jej system nie przyjmuje, no bo to jest suma poz. od 51 do 62, więc skoro tam są zera to suma wynosi 0%. Ja jej na to grzecznie jak krasuli na miedzy, że ta poz. jest nieedytowalna i nawet jak się wypełnia papierowe zeznanie to w tej poz nic się nie pisze, gdyż w objaśnieniach do deklaracji pisze jak byk, że podatnik wypełnia tylko białe pola, a to najwyraźniej jest szare i na pewno nikt tam nic nie wpisuje i zeznania (papierowe) są przyjmowane. Jej odpowiedź zwaliła mnie z nóg, otóż mówi, że jak ktoś składa w okienku zerowe zeznanie to ona każe podatnikowi skreślić 100% wpisać 0% i podpisać się. Więc ja jej mówię, że bezprawnie ingeruje w oficjalne druki MF, żaden US (do których składam Pity a jest ich 6) tego nie robi i dla jej przyjemności nie będę składał korekt bo Pity były złożone prawidłowo i mam na to stosowne potwierdzenia (UPO). Po długiej dyskusji pani z wielką łaską stwierdziła, że w takim razie ona zatwierdzi je jako błędne i na tym się skończyło.Od tej pory mam spokój z US Biłgoraj a upłynęło ponad 2 tyg. Jednak z ciekawości zadzwoniłem do innych US do których składałem zerowe PITY28 jak to wygląda i okazało się, że faktycznie POLTAX traktuje takie zeznanie jako błędne, urzędnik nie ma możliwości nic poprawić w zeznaniu złożonym elektronicznie i po skonsultowaniu się z 'naczalstwem' w MF zatwierdzają je i nie zawracaja głowy podatnikom. Ale faktycznie wprowadzając zeznanie ręcznie wpisują w POLTAX 0% i system zatwierdza to jako poprawne.

Jutro wyślę ten PIT-39 z bramki MF i poczekam i poinformuję na forum co US na to

Dziękuję i pozdrawiam
ares

M.K.

Dodam tylko, że ta poz 100% jest w schemacie XSD oznaczona jako poz. P_UDZ i musi mieć wartości z przedziału 99 - 101 bo inaczej nie przejdzie przez e-deklaracje! :)

Zablokowany