Sprzedaż działki a pit

Czech

Re: Sprzedaż działki a pit

Post autor: Czech »

Po pierwsze : PIT 36 nie pozbawia ulgi prorodzinnej - normalnie dołączysz załącznik "O", w którym możesz wykazać 1112,04 na każde dziecko - przenosisz to do poz 180 lub 181 w PIT 36.
Po drugie : podatek ze sprzedaży nieruchomości nabytych w latach 2007/2008 wykazuje się w pozycji 193 lub 194 albo ew obu - po połowie , jeżeli jest to współwłasność.
Pieniądze , które uzyskałeś ze sprzedaży mnożysz x 19% i wpisujesz podatek ryczałtowy jw.

Artur 12

Post autor: Artur 12 »

Myślę że obowiązek zapłaty podatku zwalnia mnie ten przepis art. 21 ust. 1 pkt 29 u.p.d.o.f., na cele uzasadniające jego uwłaszczenie ,na budowę drogi,która będzie budowana przez urząd miasta.
Za odp dzięki.

gard

Post autor: gard »

Artur 12 napisał(a) :
> Myślę że obowiązek zapłaty podatku zwalnia mnie ten przepis art. 21 ust. 1
> pkt 29 u.p.d.o.f., na cele uzasadniające jego uwłaszczenie ,na budowę
> drogi,która będzie budowana przez urząd miasta.
> Za odp dzięki.

Wydaje się, że dobrze myślisz :)
Potwierdza to poniższy cytat (tekst pochodzi z opracowania p. Adama Bartosiewicza, prawnika specjalisty m.in. prawa podatkowego):
"Przepisy o gospodarce nieruchomościami, na podstawie których zawierane będą transakcje skutkujące powstaniem przychodów ze sprzedaży nieruchomości, zawarte są w przepisach ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 102, poz. 651) – dalej u.g.n.
Od podatku zwolnione jest odszkodowanie w związku z wywłaszczeniem. Przepisy u.g.n. przewidują, że właścicielowi gruntu przysługuje odszkodowanie w następujących sytuacjach:
1) w przypadku przejścia z mocy prawa działki na własność gminy, powiatu, województwa lub Skarbu Państwa, wówczas gdy została ona wydzielona pod drogę publiczną;
2) w przypadku przejścia z mocy prawa na własność gminy wydzielonych działek pod nowe drogi lub pod poszerzenie dróg istniejących;
3) w przypadku wywłaszczenia własności nieruchomości lub innego prawa.
Niekiedy nieruchomości, pod presją możliwego wywłaszczenia, są sprzedawane przez ich właścicieli w trybie przewidzianym w u.g.n. Przychody otrzymane z tego tytułu – podobnie jak w przypadku odszkodowania za wywłaszczenie – są zwolnione od podatku.
Od podatku zwolnione są także przychody z tytułu sprzedaży nieruchomości w związku z realizacją przez nabywcę prawa pierwokupu w trybie u.g.n. Zgodnie z przepisami u.g.n., prawo pierwokupu przysługuje gminie w przypadku sprzedaży:
1) niezabudowanej nieruchomości nabytej uprzednio przez sprzedawcę od Skarbu Państwa albo jednostek samorządu terytorialnego (chyba że przeznaczona jest na cele rolne lub leśne);
2) prawa użytkowania wieczystego niezabudowanej nieruchomości gruntowej (chyba że przeznaczona jest na cele rolne lub leśne);
3) nieruchomości położonej na obszarze przeznaczonym w planie miejscowym na cele publiczne (chyba że prawo pierwokupu nie zostało ujawnione w księdze wieczystej);
4) nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków lub prawa użytkowania wieczystego takiej nieruchomości (chyba że prawo pierwokupu nie zostało ujawnione w księdze wieczystej).
Prawo pierwokupu wykonuje wójt, burmistrz albo prezydent miasta. Sprzedaż nieruchomości, objętych prawem pierwokupu, oraz prawa użytkowania wieczystego tych nieruchomości może nastąpić, jeżeli wójt, burmistrz albo prezydent miasta nie wykona prawa pierwokupu. Może być ono wykonane w terminie 2 miesięcy od dnia otrzymania przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta zawiadomienia o treści umowy sprzedaży. Notariusz sporządzający umowę sprzedaży jest zobowiązany do zawiadomienia wójta, burmistrza albo prezydenta miasta o treści umowy.
Wójt, burmistrz albo prezydent miasta wykonuje prawo pierwokupu przez złożenie oświadczenia w formie aktu notarialnego u notariusza. Prawo pierwokupu jest wykonywane po cenie ustalonej między stronami w umowie sprzedaży. Przychód w postaci otrzymanej przez zbywcę kwoty będzie wolny od podatku dochodowego."

Artur 12

Jeżeli według tych przepisów należy mi się zwolnienie z podatku to czy muszę wykazać to w którymś z pitów.
Dzięki.

marbar

Post autor: marbar »

Jeżeli jakiś dochód jest ZWOLNIONY z opodatkowania, to nie wykazuje się go w zeznaniu PODATKOWYM

enter13

Post autor: enter13 »

Witam przeczytałem cały wątek ale niestety nie jestem pewien czy mnie to dotyczy. Po krótce przedstawię swoją sytuacje:
- działkę nabyłem w grudniu 2008 roku w procesie darowizny od najbliższej rodziny (zwolniony od podatku) i w roku 2010 gmina zakupiła ode mnie ten grunt pod budowę kanalizacji ściekowej (cel ogólnospołeczny ).
Czy ja również jestem zwolniony z opłacania tego podatku od dochodu z tytułu sprzedaż dla gminy (dodam że nie minęło 5 lat od nabycia jej na współwłasność [ja i moja małżonka] w drodze darowizny)?
Jeśli muszę odprowadzić podatek to jaki pit powinienem wypełnić ?
Jestem osobą pracującą (nie posiadam własnej firmy), rozliczam się z małżonką, mam dwoje dzieci do odliczenia

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Artur 12

Witam w moim przypadku był to wykup działki kupno przez urząd miasta ode mnie działki pod budowę drogi sprzedaż w formie aktu notarialnego , to czy nie płaci się podatku od nieruchomości, bo gdzieś wyczytałem że jeżeli był sporządzony akt to trzeba zapłacić podatek za odp dzięki.

Zablokowany