Błąd w PIT-28 za wynajem

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
dabek

Błąd w PIT-28 za wynajem

Post autor: dabek »

Mam dwa pytania - wypełniam PIT-28 tylko z przychodami za wynajem mieszkania.

1. Program wskazuje jako błąd braku zaznaczenia jednego z kwadratów w poz. 235.
Wydaje mi się że to jest bez sensu - ta sekcja ma zastosowanie dla przychodów z działalności gospodarczej, a w tym przypadku takiej nie ma.

2. Niestety podatek został w poszczególnych miesiącach zapłacony z groszami, a program zmienia je do pełnych złotych.
Wydaje mi się że co najmnie w pozycji 236. Wpłacony ryczałt dobrze by było móc podać faktyczną kwotę jaka została wpłacona.
To że zaokrągla kwoty w pozycjach 239-250 to chyba dobrze, bo ryczałt powinien być tak policzony.

Nie wiem jak US zareaguje na podanie kwoty różnej od kwoty wpłaconej :(

Jakieś rady?
Czy można liczyć na poprawkę programu?

A i jeszcze jedna uwaga - PITy-28 zrobiłem przez modyfikację PIT-37 małżonków i w picie małżonka nie przeniósł się US - taki mały bug do ewentualnej poprawy

markus

Re: Błąd w PIT-28 za wynajem

Post autor: markus »

cyt.
"1. Program wskazuje jako błąd braku zaznaczenia jednego z kwadratów w poz. 235.
Wydaje mi się że to jest bez sensu - ta sekcja ma zastosowanie dla przychodów z działalności gospodarczej, a w tym przypadku takiej nie ma."

Skąd powziąłeś taką wiadomość, gdzie jest napisane że to dotyczy działalności gospodarczej?

To jest info o tym czy podatnik w roku za który jest rozliczenie, poz. 4 zeznania podatkowego, korzysta ze zwolnienia, nie ma słowem o działalności gospodarczej, więc musisz zaznaczyć odpowiedni kwadrat zgodnie z sytuacją, jak nie było żadnego zwolnienia zaznaczasz kwadrat 3 bez względu czy prowadzisz DG, czy jesteś osobą prywatną (najem prywatny).

cyt.
"2. Niestety podatek został w poszczególnych miesiącach zapłacony z groszami, a program zmienia je do pełnych złotych.
Wydaje mi się że co najmnie w pozycji 236. Wpłacony ryczałt dobrze by było móc podać faktyczną kwotę jaka została wpłacona.
To że zaokrągla kwoty w pozycjach 239-250 to chyba dobrze, bo ryczałt powinien być tak policzony."

W/g mnie liczy się saldo na Twoim koncie w US, niech program zaokrągla zgodnie z zasadami, spójrz na wynik rozliczenia, policz co do grosza ile wpłaciłeś, jeżeli wpłaciłeś mniej niż wyjdzie z rozliczenia to dopłacisz, jak mniej to będzie zwrot, ale dla pewności zasięgnij języka w US co zrobić w związku z takim poplątaniem z pokręceniem :).

cyt.
"Czy można liczyć na poprawkę programu?"

Tu nie ma co poprawiać.

dabek

Post autor: dabek »

Kod: Zaznacz cały

"Czy można liczyć na poprawkę programu?"

Tu nie ma co poprawiać.
No moim zdaniem co najmniej powinna byc mozliwosc podania faktycznie wplaconej kwoty co do grosza, a nie zaokraglonej do pelnych zlotych.
W jaki sposob mam wykazac roznice jesli zaplacilem z groszami a program mi zaokragla?

markus

Post autor: markus »

Chcesz zmienić zasady ustanowione przez Ministerstwo Finansów, chyba nie, napisałem wcześniej jak wybrnąć z tej sytuacji.

Pamiętaj że nie znajomość przepisów nie zwalnia od odpowiedzialności, Ty popełniłeś błąd i teraz chcesz żeby program był dostosowany do Twoich potrzeb, a nie do obowiązujących przepisów, pomyśl trochę żeby za rok nie popełniać tych samych błędów.

M.K.

Post autor: M.K. »

Program musi zaokrąglić. Kwoty z groszami nie da się przesłać do e-Deklaracji. Rozliczenie zostanie odrzucone.

ODPOWIEDZ