Austria

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2024 rok
Loren

Austria

Post autor: Loren »

Pytanie odnośnie Austrii
Lohnzettel 2024
Przychód (210): 55660,90 euro x 4,3064 = 239698,10 PLN
Podatek (260): 9136,53 euro x 4,3064 = 39345,55 PLN
Ilość dni przepracowanych: 180 dni x ((57 euro x 180 dni) x 30%) 4,3064 = 13255,10 PLN
Koszty uzyskania przychodu: 3000 PLN

Wychodzi mi dopłata 3196 PLN (ulga a bolicyjna wykorzystana w całości)
Pytanie o składki społeczne (pozycja 230): 8983,84 euro - gdzie je wpisać oraz czy w ogóle można?
Jest też dwójka dzieci. Można ująć w zeznaniu? Program będzie chciał przynać zwrot w związku ze składkami społecznymi

Loren

Re: Austria

wla.gle pomożesz?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Austria należy do EOG w związku z czym składki tam zapłacone można wykazać,
o ile nie zostały zwrócone w jakiejkolwiek formie.

Wg podanych przez Ciebie danych rozliczenie tak jak u Ciebie, jednak.....

po odjęciu składek społecznych...

Ulga abolicyjna 0,00 - należy je tam także wykazać.

Rozliczenie na 0,00

Odliczono ulgę na dwoje dzieci od składek społecznych /program na to pozwala/, wtedy jest nadpłata podatku
w kwocie ulgi na dwoje dzieci = 2224,08

Tak wg mnie.....

Loren

Składki społeczne wykazać w uldze abolicyjnej ? Nie bardzo rozumiem
Co do odliczenia ulgi na dzieci od składek zapłaconych za granicą to zawsze się zastanawiam czy tak można… kiedyś dzwoniłem do KIS w tej sprawie (chodziło o Norwegię) i Pani mówiła, że można ale na piśmie tego nie mam :)

wla.gle

Składki społeczne wykazać w uldze abolicyjnej ? Nie bardzo rozumiem -
jest podpunkt 52b- ale gdy nie wykażesz nie zmienia to ulgi = 0,00.

Loren

Zapytałem w KIS (pisemnie) czy składki społeczne z Austrii można odliczyć oraz czy można skorzystać z ulgi na dzieci. Ponizej odpowiedź

informujemy, że obowiązek podatkowy zależy od miejsca zamieszkania dla celów podatkowych, rodzaju uzyskiwanych dochodów, miejsca ich uzyskiwania oraz regulacji zawartych w odpowiednich umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Osoby, które mają miejsce zamieszkania dla celów podatkowych w Polsce (rezydenci) podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów niezależnie od tego, w którym kraju dochody te uzyskują (osoby te mają tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy)

Zgodnie z postanowieniami umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy Polską a Austrią pensje, płace i inne podobne wynagrodzenia, które osoba mająca miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie (Polsce) otrzymuje za pracę najemną, podlegają opodatkowaniu tylko w tym Państwie, chyba że praca wykonywana jest w drugim Umawiającym się Państwie (Austrii). Jeżeli praca jest tak wykonywana, to otrzymane za nią wynagrodzenie może być opodatkowane w tym drugim Państwie (Austrii).

Jako polski rezydent podatkowy ma Pan obowiązek wykazać wszystkie uzyskane dochody w roku podatkowym, tj. zarówno uzyskane w Polsce jak i w Austrii. Do dochodów z pracy najemnej wykonywanej w Austrii należy zastosować metodę proporcjonalnego odliczenia (zgodnie z postanowieniami ww. umowy).
Metoda odliczenia proporcjonalnego polega na tym, że dochody uzyskane z pracy najemnej wykonywanej w Austrii będą opodatkowane również w Polsce, ale od należnego podatku będzie można odliczyć podatek zapłacony za granicą. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym.

W takiej sytuacji podatnik składa zeznanie PIT-36 wraz z załącznikiem PIT/ZG.

Składki społeczne
Odliczeniu podlegają składki zapłaconych w roku podatkowym ze środków podatnika na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne podatnika lub osób z nim współpracujących, zgodnie z przepisami dotyczącymi obowiązkowego ubezpieczenia społecznego obowiązującymi w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej, z zastrzeżeniem ust. 13a–13c (art. 26 ust. 1 pkt 2a).

Odliczenie, o którym mowa wyżej, nie dotyczy składek:
1) których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska;
2) odliczonych w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, lub w Konfederacji Szwajcarskiej od dochodu (przychodu) albo podatku osiągniętego w tym państwie (art. 26 ust. 13b).

Odliczenie, o którym wyżej, stosuje się pod warunkiem istnienia podstawy prawnej wynikającej z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne (art. 26 ust. 13c).

Dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dziecko
Kwota stanowiąca różnicę, o której mowa w ust. 8, nie może przekroczyć sumy:
1) podlegających odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a, pomniejszonych o składki odliczone w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1a pkt 2, lub na podstawie ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym;
2) składek na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, pomniejszonych o składki odliczone w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1a pkt 2, lub na podstawie ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym;
3) składek na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a, zapłaconych ze środków podatnika od przychodów zwolnionych od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 i 152–154, z wyjątkiem przychodów z poza-rolniczej działalności gospodarczej, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 30c, art. 30ca albo ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym.

Zatem, w sytuacji, gdy składki społeczne były odliczanie w Austrii, składki te nie podlegają odliczeniu w Polsce oraz nie są uwzględniane w dodatkowym zwrocie z tytułu ulgi na dziecko.

Podstawa prawna
art. 26, art. 27f, art. 45 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2025 r. poz. 163 ze zm.).
art. 15, art. 24 umowy między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Austrii w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i od majątku, podpisana w Wiedniu dnia 13.01.2004 r.(Dz. U. z 2005 r., nr 224, poz. 1921).

Loren

Czyli wynika, że nie można odjąć składek...
Klient mi dopisał, że był jednak 230 dni w Austrii więc jak wpisze ulgę na dzieci (bez społecznych itp.) to wychodzi na "0"
Tylko teraz nie wiem czy chociaz można ten podatek do zapłąty ulgą na dzieci zmnijeszyć ale według mnie TAK

wla.gle

Jeżeli składki społeczne nie są odliczane od dochodu lub refundowane w jakiejkolwiek formie pracownikowi,
to można je odliczyć od dochodu oraz uwzględnić do ulgi prorodzinnej...

Odliczenie nie dotyczy składek:
1) których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska;
2) odliczonych w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, lub w Konfederacji Szwajcarskiej od dochodu (przychodu) albo podatku osiągniętego w tym państwie (art. 26 ust. 13b).

snykwa

Post autor: snykwa »

....Tylko teraz nie wiem czy chociaż można ten podatek do zapłaty ulgą na dzieci zmniejszyć ale według mnie TAK....
Zrobiłem w zeszłym roku takie rozliczenie (bez składek społecznych) na samym minusowym (1500 do zapłaty) podatku i odliczyłem dziecko (po odliczeniu było 388).
US zakwestionował. Stwierdził, że nie zapłaciłem (osoba której robiłem) podatku w kraju i nie mogę podatku zapłaconego w NL pomniejszać o ulgę na dziecko.

Loren

Podali jakąś podstawę prawną ? Wysłali pismo ? Czy tylko dzwonili ?? Bo to jest taka sama sytuacja jaką ja mam.
Ale pamiętam jak rok temu dzwoniłem w sprawie Norwegii i pozwolili odliczyć składki społeczne oraz zastosować ulgę na dzieci od tych składek i wyszedł zwrot. Ale była to rozmowa telefoniczna… czyli nic nie warta :)

ODPOWIEDZ